Excursió ML1b

Data: 
Dissabte, Novembre 3, 2012 - 07:00 a 17:30
Tipus activitat: 
Excursió
Preu de l'activitat: 
0,00 €
Distància: 
18,9 km
Desnivell positiu: 
915 m
Desnivell negatiu: 
915m
Traça GPX: 

Plana Sant Martí (7 h) – Codalet – Sant Joan de Dossorons – Torre de Corts – Els Meners – Clot del Baladre − Taurinyà – Sant Miquel de Cuixà – Prada (17:30 h)

Sortim de Prada, de la plaça de l'església (vegeu visita cultural C1 per obtenir més informació de Prada). Travessem la vila pel cantó oest cap a Codalet. Després de passar la via del tren per sota d'un viaducte construït el 1885 (el 1870 s'inaugura la línia Perpinyà–Prada, i el 1885 s'allarga fins a Vilafranca) veiem una bonica font a la sortida del caminet dels jardins.

Trobem dues capelles en el camí que mena a la torre de Corts: Sant Augustí i Sant Joan (segles XVIII i XIX).

Pujada de 515 m de desnivell, aproximadament 1:30 h des de la sortida.

El camí que va a la torre de Corts té interès miner: encara són visibles diverses incisions a la terra, i algunes galeries actualment esfondrades. Aquestes explotacions són probablement molt antigues, l'emplaçament miner deu existir des de l'època neolítica, i s'ha explotat fins al 1962. La torre de Corts data del segle XI (2:30 h).

Des de la torre de Corts entrem a la zona moderna d'explotació minera més intensa, s'hi tractaven principalment grans nòduls d'hematites. Malgrat la reforestació, s'endevinen les alteracions del terreny.

Són visibles a la vora d'una gran plataforma: el marc de la mina, diversos edificis en ruïnes testimonien l'activitat humana, així com dos forns majestuosos per 'torrar' el mineral, construïts amb rajoles (3:30 h).

Baixant del nucli de la mina seguim els vestigis d'un pla inclinat, una mena de funicular miner, fins a les ruïnes de dos forns més antics, i, encara més avall, podem veure la construcció amb pedres sòlides de la tremuja principal d'emmagatzematge. Una via de funicular portava el mineral des d'aquesta tremuja fins a l'estació de Prada. Prenent la pista que mena a Taurinyà, també veurem els vestigis del pont del funicular.

Marxem, després d'aquestes visites, pel camí que du al coll de Milleres, on arribarem després de 4 h de marxa.

Al coll veurem el començament de diverses pistes i camins cap al Canigó, i un objecte sorprenent: el càmping posseeix un canó de bateria marítima portat pel propietari des dels voltants de Portvendres; aquest canó (fora de servei) formava part de la defensa alemanya de la costa sud.

Agafarem el camí del Clot del Baladre, on un gran orri, en restauració, degué servir als pastors quan els voltants encara eren pastures i els ramats molt abundants.
Un camí forestal al vessant NO i després una pista sota el sector miner ens porten a Taurinyà.

Parada d'una hora per dinar, amb la possibilitat de prendre alguna beguda al cafè restaurant de construcció moderna i original (5:30 h).

Marxem travessant Taurinyà, i després baixem cap al riu. Hi devia haver una forja catalana a la vora del riu, a la dreta del pont de la carretera. El camí arriba a la D27, agafem una pista a la dreta, després un camí per arribar a les ruïnes de la capella de Sant Pere amb vistes a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, joia de l'art romànic dels segles XI i XII (6 h).

Un bon camí segueix el canal de rec de Boera, encara en servei (el seu origen data d'Arboça 865 villare Arbocia; 1011: arboça; 1405 Arbossa); el deixem al punt 481, Mas des Forgues.

Retorn a Prada (7 h).