Excursió F1a

Data: 
Dijous, Novembre 1, 2012 - 09:00 a 13:00
Tipus activitat: 
Excursió
Preu de l'activitat: 
0,00 €
Distància: 
8,1 km
Desnivell positiu: 
260 m
Desnivell negatiu: 
260m
Traça GPX: 

Plana Sant Martí (9 h) – Codalet – Sant Joan de Dossorons – Sant Miquel de Cuixà (11 h) – canal de Boera – Prada (13 h)

Passem per un barri molt tranquil de Prada, travessem l'avinguda per prendre un camí dels jardins que passa sota la via del tren fins a Codalet (el vilar de Codalet fou propietat de l'abadia de Sant Miquel fins a la revolució de 1789), on trobem la font dels matxos.

A mà dreta prenem la carretera fins al pas a nivell de Sant Joan, que travessem, pugem per la carretera fins al camí de Sant Joan, a mà dreta de la placa dedicada a Sant Miquel feta pel ceramista Freixinos, que prenem. Passem pel costat de la petita i privada, doncs tancada, capella de Sant Agustí; continuem a mà esquerra pel camí que puja fins a Sant Joan: aquesta capella privada del segle XIV esdevé pública cada 23 de juny durant una missa a les 6 del matí. Aquí tenim un bon punt de vista sobre el Conflent.

Continuem pujant fins que creuem una derivació del canal de Boera, que travessem per prendre un antic camí de bosc, a mà dreta tenim un orri i al final a mà esquerra un mirador fantàstic sobre Sant Miquel de Cuixà.

Baixem fins a l'abadia entre camps, praderies i boscos: creuem de nou la derivació del canal (una mica més lluny el canal que passa sota la muntanya baixa sota terra per ressorgir per l'altre costat de la vall) i al final travessem el riu.

A les 11 h hi ha missa per als qui volen assistir-hi; els altres ens quedarem a prop de l'abadia mirant de fora aquesta joia de l'art romànic (no hi ha visites els matins de festius) amb un poquet d'història i de poemes: un moment de descans junts!

Consagrada al temps de l'abat Oliba, Sant Miquel de Cuixà va ser l'abadia més important des de la fi del segle X fins a la revolució. Saquejada, venuda poc a poc com a bé nacional (una part del claustre es troba al museu de les abadies de Nova York), la renovació començada l'any 1948 continúa... Des de l'any 1965 hi viuen monjos benedictins que depenen de Montserrat.

L'Associació Cultural de Sant  Miquel organitza des de 1969 les "Journées Romanes" a principis de juliol, i s'hi fa un concert a principis d'agost en el marc del festival Pau Casals.

Quan tornem passarem pel lloc on el dux de Venècia, en Pere Orseol (que va morir l'any 988 a Sant Miquel), tenia el costum de pregar. Pujarem un poquet fins a trobar la ressurgència del canal i caminarem a la seva vora cap a Prada. Baixarem pel camí de Nogarols fins a l'estadi i continuarem directament cap a la Plana Sant Martí.